None

banner

None

Wydarzenia


Listopad też może być pyszny!

Jesienią, w listopadowy weekend serdecznie zapraszam wszystkich spragnionych prostego, sezonowego jedzenia oraz odpoczynku w krainie jezior i niezadeptanej przyrody, na weekendowe warsztaty kulinarne.

W trakcie trzydniowego wyjazdu w kameralnym gronie nauczymy się jak jeść sezonowo jesienią i zimą oraz co można przygotować z pospolitych bulw i korzeni. Będziemy gotować wykorzystując lokalne warzywa sery, ziarna, kasze i oleje. Podszkolimy podstawowe techniki kulinarne, nauczymy się sztuczek, które sprawią, że przygotowanie ciekawych i zdrowych posiłków stanie się
prostsze i bardzo przyjemne. Sesje gotowania zakończymy przy wspólnym stole, niespiesznymi ucztami i rozmowami – nie tylko o jedzeniu.

PROGRAM WYJAZDU:

PIĄTEK 10.11

  • przyjazd uczestników
  • ciepły, warzywny obiad
  • czas wolny

WARSZTAT – WARZYWNY FERMENT – w trakcie warsztatu przygotujemy domowe kiszonki i nastawimy ciasto na staropolski piernik, wykorzystując mąkę ze starych odmian pszenicy, takich jak płaskurka, orkisz i samopsza. Ukisimy m.in. buraki z chrzanem, marchewki z miodem i cynamonem oraz polskie kimchi z białej kapusty, które po trzydniowej fermentacji zabierzecie ze sobą do domów. Utoczymy kulki z domowego serka labneh, marynowane z suszoną miętą i zatopione w oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Dodatkowo przygotujemy lekką warzywną kolację, bazując na zdrowych kiszonkach. W menu m.in.
ekspresowy kapuśniak z soczewicą, bibimbap, czyli miska rozmaitości z kiszonym kolorowym buraczkiem, pikantną kiszoną kapustą oraz kiszone gruszki z owsianą kruszonką i kokosowym jogurtem.

MENU:

  • polskie kimchi z białej kapusty
  • buraczki kiszone z chrzanem i czosnkiem
  • kiszone marchewki z cynamonem
  • domowy labneh
  • staropolski piernik dojrzewający
  • pikantny kapuśniak z soczewicą
  • bibimbap z jaglanką i kiszonym burakiem tęczowym
  • kiszone gruszki z owsianą kruszonką budyniem z pietruszki

SOBOTA 11.11

  • rozgrzewające i pożywne, jesienne śniadanie
  • czas wolny
  • spacer do uroczyska Piekiełko/ spływ kajakowy rzeką Wel + mini piknik
  • ciepła zupa na obiad

WARSZTAT – ZJEDZ WARZYWO OD ŚWIĘTA – w trakcie warsztatu przygotujemy kolację złożoną niemal wyłącznie z bulw i korzeni. Dania będą nawiązywały do tych, które pojawiają się na Świątecznym Bożonarodzeniowym stole, ale w nowym, lżejszym, warzywnym wydaniu. Przygotujemy m.in. pasztet z białej fasoli z pieczonym czosnkiem, jabłkiem i suską sechlońską, buraki po burgundzku z kluskami z kaszki orkiszowej, pieczoną dynię z brukselką, kaszą jaglaną i marynowaną żurawiną oraz wędzone brownie z bakłażanem.

MENU:

  • buraki po burgundzku z opiekaną kaszą orkiszową a la polenta
  • pasztet z białej fasoli z jabłkiem, czosnkiem i suską sechlońską
  • pieczona dynia z brukselką, marynowaną żurawiną i kaszą gryczaną
  • marynowane bakłażany a la śledzie z cebulą w oleju lnianym
  • wędzone brownie z bakłażanem

NIEDZIELA 12.11

lekki koktajl z serwatki na początek dnia

WARSZTAT – JESIENNE ŚNIADANIE – przygotujemy bostock z kremem migdałowym i żurawiną, szakszukę z kiszonymi pomidorami i jarmużem oraz pudding z pęczaku z marchwią i karmelizowanymi jabłkami

MENU:

  • pudding z pęczaku z marchewką i jabłkiem w miodzie z rozmarynem i kiszoną cytryną
  • bostock z kremem migdałowym i żurawiną
  • szakszuka z kiszonym pomidorem i jarmużem
  • labneh z karmelizowana cebulą i soczewicą

 

lekki, ciepły obiad

zakończenie warsztatów

 

INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:

1. TERMIN: 10-11 listopad 2017

2. MIEJSCE: Domy Konesera, Trzcin 81

3. ZAKWATEROWANIE: Miejsca w pokojach 2 osobowych. Każdy pokój dysponuje własną łazienką.

4. ILOŚĆ UCZESTNIKÓW: maksymalnie 16 osób


Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/sobrestr/domains/domykonesera.pl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3215

None

Sugerowane Wydarzenia


WIELKANOC

Wielkanoc w tradycyjnym stylu w Domach Konesera Wielkanoc w Domach Konesera obfituje w liczne tradycje, staropolskie ludowe, a przede wszystkim rodzinne. Och, jak przyjemnie jest oddać się tej tradycji i …

MAJÓWKA

Na rajską majówkę zapraszamy do Domów Konesera w Trzcinie. Z daleka od zgiełku i smogu dużych miast. W ciszy i spokoju morenowych wzgórz Welskiego Parku Krajobrazowego zaopiekuje się Państwem życzliwa …

Dzień Kobiet w Trzcinie

  Rezerwacja biletów: telefon, sms – 511332400 recepcja@domykonesera.pl FB, Messenger: Domy Konesera   Ceny biletów: koncert: 40 zł koncert + uroczysta kolacja: 140 zł. pakiety pobytowe na weekend Dzień Kobiet: …