None

banner

None

Atrakcje


Kulinaria

W stylowej jadalni pensjonatu, można dobrze zjeść i odpocząć. Nasi Goście wracają wielokrotnie do nas na Mazury, przyciągani wspomnieniem domowych zapachów, jak u babci i mamy, aby w gronie rodziny lub przyjaciół beztrosko poucztować.

Wśród specjałów prym wiodą dania sporządzane według dawnych przepisów kulinarnych. Kuchnia tradycyjna, polska, ale już lekko odtłuszczona: dużo ryb, dziczyzny i drobiu, wędliny wędzone na prawdziwym drewnie, pyszne ciasta i łakocie. Całość dostosowana do rytmu pór roku i gustów Gości, nad czym czuwają Gospodarze Pensjonatu. Dla smakoszy czekają domowe wina i nalewki.

Nasza kuchnia

Przy sporządzaniu potraw korzystamy z ziół, warzyw i owoców z własnych ogrodów. Latem przygotowujemy zapasy na zimę: marynaty, kompoty, sałatki. Nasz jadłospis przemienia się w rytmie darów pól i ogrodów. Potrawy przez nas przygotowywane stanowią część regionalnej kultury. Tradycyjnie na ziemiach mazur zachodnich jadano skromie, lecz dostatnio. Używano przypraw i pijano domowe nalewki i tak niech już pozostanie…

Śniadania: Chłopskie danie syte i gorące z jajek, ziemniaków i na wędzonce, jajecznica z wiejskich jajek na masełku dosmażana, jajka sadzone i na liściu osadzone, jajecznica z kurkami, grzyby z jajkiem na boczku, jajka w majonezie, jajka faszerowane, naleśniki z powidłami, racuchy z jabłkami, ruchanki, kaszanka wiejska, biała kiełbasa zasmażana z cebulą, sałatka tradycyjna, sałatka bieda, galaretka z nóżek, śledź pod pierzynką, śledź w śmietanie, zupa mleczna z płatkami, bułeczki drożdżowe, chleb wiejski od młynarzowej, masło śmietankowe, masło czosnkowe, deski pieczonych i wędzonych wędlin, deska wędzonych ryb, deska serów, serek biały wiejski na słodko i słono, konfitury z domowej spiżarki, miód z miejscowy, domowe marynaty: papryczki, grzybki, cztery rodzaje ogórków, cukinia, pieczone jabłka, dynia słodko-kwaśna, śliwki w occie, gruszki na słodko, świeże warzywa i owoce, maślanka cytrynowa, herbata lipowa z miodem, kakao, kawa, herbata, mięta, lemoniada domowa.

Obiadokolacje: Chłodnik trzciński z jajkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką, zagraj, kapuśniak na wędzonej kurze, żurek biały mocno pachnący ziołami, zupa grzybowa z łazankami, rosół rybny, cebulowa, pomidorowa przez dzieci ukochana, barszcz ukraiński wielce aromatyczny, krupnik najpyszniejszy z natką pietruszki, rosół domowy. Pierogi z serem, pierogi z grzybami i kapustą , pierogi z farszem mięsnym, placki ziemniaczane, ziemniaki z patelni, knedle owocowe, kasze: mazurska, jaglana, gryczana, ryż i różne makarony, kopytka w sosie grzybowym, kartofle w mundurkach. Zraziki, ryba z patelni, kotlety cielęce, żeberka pikantne, karczek z grzybami, gołąbki w zalewie słodko-kwaśnej, gulasz z warzywami, kotlety wieprzowe, bitki, wątróbka z jabłkiem smażonym, wołowe, comber wieprzowy, klopsy w głębokim sosie, siekaniec z boczkiem. Warzywa grilowane lub na parze podawane, kwaszona kapusta z golonką wędzoną, kalafior zasmażany, fasola na słodko podana, zielone sałaty, kolorowe soczyste warzywa świeże, marynaty ze spiżarni, łódeczki cukiniowe, buraczki, kapusta na krótko, mięsny bigos.

Kompoty owocowe, domowe soki, zsiadłe mleko od sąsiada krowy. Babka drożdżowa, chrust leśny, deser lodowo-owocowy, szarlotka, biszkopt z owocami, wafle kawowe.

W grillu pod zieloną skarpą podawane są dania z rusztu: szaszłyki, kurczak w miodzie, warzywa w ziołach, pikantne żeberka, kaszanka mazurska, zawijasy z boczku, ziemniaki pieczone, kukurydza, ogórki kiszone, sałatka z kapusty i inne.

Dla smakoszy i wielbicieli naszej kuchni przetwory z Domowej Spiżarni. Chleb od młynarzowej, trzciński smalec z przyprawami, twaróg biały, ogórki kiszone w beczce dębowej, kiełbasa o trzcińskim smaku, szynka wiejska sznurowana, karkówka pieczona, jesiotr wędzony, węgorz wędzony, marynaty: ogórki, papryka, cukinia gruszka marnowana na słodko i ostro, dynia w occie, śliwka w occie, konfitury owocowe, konfitury na nalewkach.

Prosimy o zamawianie produktów z wyprzedzeniem.

Dla Gości Domu czekają w każdej ilości o każdej godzinie przekąski: smalec, kiszone ogórki, powidła, mazurski miód, wiejski chleb, domowa lemoniada, kawa, herbata, owoce sezonowe.

None

Sugerowane Atrakcje


Okolica

Swego nie znacie cudze chwalicie Dom Pracy Twórczej i Rozwoju Trzcin Resort Resort położony jest na pograniczu Warmii i Mazur na terenie Welskiego Parku Krajobrazowego w dolinie rzeki Wel. Park …

Miejsca

W czasie pobytu rekomendujemy: Spływy kajakowe Welem i Drwęcą Na szybką rozgrzewkę: ścieżka zdrowia Nordic Walking – forma rekreacji polegająca na marszach ze specjalnymi kijami wśród dolin i górek Welskiego Parku …